Kortkurs i liturgiska färger

Det finns några få tillfällen under konfirmandundervisningen när man kan vara helt säker på att ungdomarna lyssnar (och ganska många tillfällen när det inte alls är givet). Ett av dem är när vi går igenom de liturgiska färgerna och vad de betyder, och det kan jag på ett sätt förstå. Det där med symboler och symbolspråk är väldigt spännande! Att komma till kyrkan och fira gudstjänst handlar om så mycket mer än ord och toner, kyrkan och gudstjänsten är också fylld av symboler som vi successivt kan lära oss mer av och låta dem fördjupa vår kunskap och vår tro. Jag tycker om det ordlösa språk som symbolerna är.
Och nu vet jag ju faktiskt inte vem du är som läser detta och hur dina kunskaper ser ut, men idag tänkte jag hur som helst bjuda på en kortkurs i de liturgiska färgernas betydelse - kanske kan det vara till hjälp för en fördjupad förståelse nästa gång du kommer till kyrkan? Håll tillgodo!
Vitt - vitt är glädjens färg, och den använder vi under de stora högtidsdagarna och festdagarna som första advent, jul och påsk.
Rött - rött står för helig Ande, men symboliserar också elden och blodet. Rött har vi vid pingst (den helige Andes stora högtid), men också på Annandag Jul när temat är martyrerna och på Apostladagen.
Svart - svart är sorgens och dödens färg och används bara vid ett enda tillfälle under kyrkoåret och det är förstås på Långfredagen.
Blått - blått är traditionellt Marias färg, så blått har vi på Jungfru Marie bebådelsedag och fjärde Advent som är Mariadagar. Vi använder också blått för att markera att vi är på väg in i fastan under den sk. förfastan (söndagarna innan Askonsdagen).
Lila - lila är botgöringens och fastans färg, och används under adventstiden (förutom fjärde advent) och under den stora vårfastan.
Grönt - grönt är den färg som används oftast under året, det är en färg som står för mognad och växt. Under hela den långa Trefaldighetstiden, som ofta infaller i början av juni och sträcker sig ända in i november (med avbrott för Tacksägelsedagen, Allhelgonahelgen osv) används den gröna färgen.
Rosa - det är inte särskilt vanligt att det finns rosa textilier i Svenska kyrkan, men det är möjligt att använda rosa som liturgisk färg för att markera mitten av fastan. Det är alltså vid två tillfällen under kyrkoåret som rosa kan användas - på Midfastosöndagen på våren och tredje Advent.
Grått - inte heller grått är särskilt vanligt som liturgisk färg, men om den finns så används den på Askonsdagen, som en symbol för askan och villigheten till fasta.
Så vilka liturgiska färger använder vi när det är dop, konfirmation, vigsel och begravning då? Ja, det är lite olika, och vi präster gör lite olika. Vid dop och konfirmation brukar jag ha röda textilier, eftersom dopet och konfirmationen handlar om helig Ande. Vid vigsel brukar jag låta brudparen få välja mellan vitt, grönt och rött utifrån vilken betydelse som bäst speglar deras relation (vilket är oerhört spännande, och det är ganska jämnt fördelat vilken färg de väljer). Vid begravning har man traditionellt använt svart och på senare tid vitt. Också här brukar jag låta de anhöriga välja, och 99,9% väljer då vitt.
Sådär, det var en snabbkurs i de liturgiska färgerna. Hoppas att det gav dig något!
Ha en riktigt fin dag!
Lina